De Bloementuin Zwolle

De grootste biologische bloemenpluktuin in Zwolle. HET SEIZOEN IS GESTART! VRIJDAG MIDDAG VAN 14 TOT 17 UUR EN ZATERDAG VAN 10 TOT 17 UUR IS DE TUIN GEOPEND

Actueel

22 mei 2021

Het is een spannende tijd, de lente en zon laten op zich wachten. Daarmee gaan alle planten in de ‘wacht’ stand. Hierdoor heb ik de beslissing moeten maken om pas de eerste week van juni open te gaan. De weersverwachting is ook voor komende week nog niet erg zonnig. Wat mooi is aan dit laten voorjaar, is dat straks alles tegelijk gaat bloeien. Waardoor er wel direct meer verschillende bloemen bloeien. Vol goede moed zaai en plant ik door, ik zie de slakken regelmatig mijn werk vernietigen,.. grrr.. maar heel veel planten staan er gezond en vol in knop bij, wachtend op zonnestralen. Tot snel op de Bloementuin Zwolle!

December 2020.

Het eerste seizoen Bloementuin zit er op, ik kijk terug op een bijzonder jaar. zowel voor mij als persoonlijk als voor iedereen. Covid bracht extra uitdagingen maar ook extra interesse voor biologisch lokaal geteelde bloemen. Ik ben dankbaar voor wat allemaal wel kon dit jaar, dankbaar voor alle plukkers die hebben kunnen genieten van het plukken. Even rust en natuur in dit overrompelende jaar. Even “gewoon” buiten kunnen zijn. Wat zijn er veel mooie warme ontmoetingen geweest, met mij maar ook met elkaar. Ik het voorjaar was de Bloementuin een ontmoeting ‘s plek voor vele, samen covid proof bloemen plukken, het heeft mij gesterkt dat te zien, vertrouwen gegeven.

De natuur was ons goed gezind dit jaar, al waren er een paar echte uitdagingen ( nachtvorst rond de ijsheiligen, terwijl het daarvoor al zo “zomers” was) een flinke zomer storm die heel wat bloemen heeft plat gewaaid, gelukkig redelijk kort tropische temperaturen. Het heeft me veel geleerd; ‘oude regels ‘ respecteren ( ijsheiligen) nog meer soorten bloemen op binden ( storm) maar ook vertrouwen in de veerkracht van de natuur. Door de zomerstorm waren alle cosmea’s tegen de grond geslagen ik heb ze toen flink terug geknipt in de hoop dat ze later weer verder bloeien, en ja hoor tot eind oktober hebben we weliswaar wat minder maar toch van de prachtige cosmea’s kunnen plukken. De weerbaarheid van de planten heeft me opnieuw verwonderd.

De dahlia’s zijn inmiddels allemaal gerooid en liggen veilig opgeborgen, in de tuin ben ik aan het werk om alles voor te bereiden voor het nieuwe seizoen. We maken nieuwe bedden voor de eenjarige bloemen, we geven de vaste planten een flinke laag compost, De eerste zaden zijn ingekocht, de eerst planten worden vermeerderd. De winter lijkt stil in de tuin toch gebeurt er van alles. Planten gaan in rust om zich te sterken voor een nieuw seizoen. Ik werk 2 dagen bij Het Blauwe Huis, maar ook veel op of voor de tuin. Mijn kasje staat vol stekken en zaailingen. Samen met Jeannine van Fruit van Nien bouwen we deze winter een tunnel kas. Ik ga daar geen bloemen in kweken alleen voorkweken mijn kleine kasje thuis bied daar niet voldoende ruimte voor. Verder ben ik aan het onderzoeken hoe ik meer bloemen kan afzetten, leuk uitdagingen om uit te zoeken en uit te denken.

Mijn eerste jaar was overweldigend! Dank, ik kijk uit naar het nieuwe seizoen met nieuwe ontmoetingen.

Augustus 2020

Als afsluiting van de zomervakantie ( en van de tropische weken..) is de Bloementuin Zondag 15 augustus geopend. Van 11 tot 15 ben je van harte welkom.

Koffie, thee, ranja en wat lekkers staat voor je klaar!

Wil jij zelf biologische bloemen zaden oogsten? Dat kan!

Je kan bij ons een leeg zakje halen en maximaal 5 zaadhoofdjes per soort oogsten. € 3,00 per zakje, ieder week mogelijk tijdens openingstijden.

Juli 2020

Vanaf 17 juli kan er potgrond van Bio Kultura worden gekocht op de Bloementuin Zwolle. Dit is af te halen tijden openingstijden.

Juni 2020

De kiderstrippenkaart van de Dijklandhoeve is klaar, kom pluk, proef en geniet. Voor € 6,50 kunnen kinderen tot 12 jaar tien bloemen plukken, een bakje fruit naar keuze plukken bij fruit van Nien en een fles melk tappen bij de Mobiele boer. Deze strippenkaarten zijn te koop in de winkel van de Dijklandhoeve.

publicatie: zie onderstaande link.

https://indebuurt.nl/zwolle/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/lara-runt-grootste-biologische-pluktuin-van-zwolle-ik-kan-hier-elke-dag-wel-zijn~120108/

Mei 2020

Ja het is zover, vanaf 5 juni gaat de Bloementuin weer open, ieder vrijdag middag van 14.00 tot 17.00 en zaterdag van 10.00 tot 17.00 kan er weer geplukt worden. Ik heb er veel zin in, al vind ik het ook een beetje spannend..! Het laatste weekeinde van mei gaat de tuin voor seizoen abonnementhouders vast open. Dan kunnen we elkaar vast ontmoeten en even kijken hoe het werkt met de corona maatregelen.

Maatregelen ten aanzien van corona:

1 We houden 1,5 meter afstand van elkaar.

2 De scharen worden na gebruik door mij ontsmet waarna ze weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

4 Betaal zo veel mogelijk met pin of via de webshop.

Moederdag, bij uitstek de dag om bloemen te geven!

Biologische bloemen van de volle grond zijn er nog maar weinig, al laten de eerste juweeltjes zich al zien. Er is een leuke actie, 10% korting op de strippenkaarten voor een leuk en origineel duurzaam Moederdag cadeau!

Cororna, De gevolgen voor de bloementuin zijn beperkt. Ik had allemaal leuke plannen voor een gezellige open dag, paaseieren zoeken en een mee werkdag. Deze evenementen heb ik allemaal niet kunnen organiseren. Maar de bloemen groeien door, en straks kan de bloementuin gewoon open. Aan ruimte geen gebrek.

De maatregelen die overal van kracht zijn gelden ook op de bloementuin. Houd afstand, betaal waar mogelijk contactloos met pin.

Biologisch certificaat, begin maart is de skal inspectie geweest, de bloementuin is nu biologisch gecertificeerd! In 2019 was de bloementuin “in omschakeling” dit is nu dus omgezet in biologisch!